''Quand il m'arrive quelque chose, je préfère être là.''
L'Étranger, Albert Camus
Through 'Nestworking' you build an energetic gradient for the change you want to achieve - "Growing is an act of freedom"
30 iul. 2015
26 iul. 2015
Proba unui cuvânt (sic!)
''Probabil'' este folosit cel mai adesea cu înţelesul ceva se poate întâmpla, cândva, cumva, undeva, dacă cineva - în general, lucruri care nu sunt în controlul nostru: variaţiuni de fapt, de timp, de mod, de loc, de persoană ale lui ''va'', el însuşi o acţiune care nu ''ţine'' de noi.
În atelierele NESTworking folosim - şi dezvoltăm! - deprinderea explorării uneltelor comunicării - fie ele verbale, nonverbale sau paraverbale. Explorarea precede alegerea de a face schimbări, iar progresul în a face schimbarea urmează procedura lui Protagoras, desigur ( :) ): ''Omul e măsura tuturor lucrurilor, ale celor ce sunt, cum că sunt, şi ale celor care nu sunt, cum că nu sunt.'' În practica din atelier ne antrenăm să facem să fie lucrurile care nu sunt. da credem că pot fi - şi le dorim . În cadrul unor astfel de sesiuni, când discutăm despre variante de atitudini şi acţiuni la situaţii pe care dorim să le trăim altfel, apare deseori cuvântul probabil: ''Ar fi mai bine? Da, probabil..'' E de observat că o astfel de afirmaţie expediază - la propriu! - responsabilitatea undeva în afara noastră.
Practicând eu însămi o secvenţă de tip nestworking, mi-am dat seama că putem pune cuvântul într-un rostire diferită, care să îi dea alt rost: probabil înseamnă că poţi să probezi, că ai abilitatea de a proba - ca urmare, fiind ceva ce poţi să faci, ai responsabilitatea să alegi acţiunile utile ţie, pe care le consideri probabile, şi să le probezi!
Iaca, e exact ce am făcut şi eu: am ''probat'' un cuvânt - şi am găsit că sunt probe care să îi valideze înţelesul mai cuprinzător. Da, încă o dovadă că ''naturii îi place să se ascundă'', cum zicea Heraclit. Să fim curioşi - atenţi şi bine voitori -, că, tot vorba lui; ''există zei şi aici''.
''The story is told of something Heraclitus said to some strangers who wanted to come visit him. Having arrived, the saw him warming himself at a stove. Surprised, they stood there in consternation – above all because he encouraged them, the astounded ones, and called to them to come in, with the words, “For here too the gods are present.”
''Nu ai căuta dacă nu ai fi găsit''
Mă bucur sa văd că intuitiile mele micuţe sunt.. măruţe wink emoticon
Articolul ''In search of curiosity'' e postat pe blog cum patru ani.
Şi pe LinkedIn acum un an: https://www.linkedin.com/…/20140729155257-12606893-in-searc…
Curiozitatea e ceea ce practicăm în atelierele în care folosim nestworking: curiozitatea este ceea ce vizăm să devină o atitudine naturală - de fapt să REdevină!, pentru că ea e cea care ne-a făcut să creştem. Tot ea ne face să (vrem) să învăţăm - cea care ne face să trecem în acea stare fără de care niciun progres nu e posibil: ''ştiu că nu ştiu''. Pentru asta e nevoie să conştientizezi lucrurile, iar pentru asta e nevoie să fii atent la ele.
Dar acestea nu sunt suficiente - oamenii le practică, însă scopul pe care li-l atribuie e adesea de a-şi consolida o atitudine ştiută: critica, şi o convingere confortabilă de tip ''nu se poate face nimic'', şi - mai ales - o imagine de sine plăcută ''sunt competent''. Paradoxal, competenţa e o zonă de confort a minţii fără să fie o zonă de bucurie a vieţii: faptul că ''le ştiu eu pe toate, nu mă înveţi tu pe mine'' nu te face fericit!
Curiozitatea propune altă intenţie conştientizării şi atenţiei: intenţia de a învăţa, de a afla întelesuri noi şi de a proba ce e.. probabil! Curiozitatea te creşte - te ţine atent la ''măsura'' ta, să nu rişti să râmâi strâns (sic!) în.. hainele mici.
În chip suspect, admiterea în viaţa socială e condiţionată de bifa la secţiunea ''eşti matur dacă ştii'', derivată din eşti major dacă ai discernământ. (A se observa că e o derivare - total inexactă în spiritul ei: curiozitatea se bazează pe discernământ.) Când nu mai eşti focalizat pe tine ci pe competenţa ta, apare o spirală vicioasă care se autogenerează, împiedicându-te, ca adult, să fii curios - citeşte să creşti în cunoaştere, în fapte, în bucurie. Astfel, la fel ca în copilărie, ca adult vei avea surpriza să constaţi că ''hainele competenţei tale'' ţi-au rămas mici! Şi tot ca atunci, vei fi trist că renunţi la ele, dar vei fi şi bucuros să ai unele noi. Spre deosebire de atunci, acum ai libertatea să îţi alegi singur ''hainele''. Dar ai şi responsabilitatea! Nu e uşor că, vorba aia: old habits die hard. Curiozitatea e bună, ne ajută - ştim acest lucru pentru că l-am găsit când eram copii. De aceea uneori ne vine să îl căutăm :)
Zic autorii la un moment dat: ''Scientists are also trying to figure out how long the effects of curiosity last — if a kid’s curiosity is piqued at the beginning of the school day, will she be good at absorbing knowledge all day long? Or will she lose interest?'' Ei bine, un răspuns poate fi găsit chiar în întrebare: faptul că nişte adulţi, foarte şcoliţi, încă sunt curioşi să afle cum (ne) lucrează curiozitatea poate să ne conducă la afirmaţia că.. she won't lose interest all life long.
New research suggests that curiosity triggers chemical changes in the brain that help students better understand and retain information.
WW2.KQED.ORG
Din nimic, nimic răsare - dar e mare.
Despre gol şi rostogol în chestia ştirii pe surse fără resurse!
Zilele astea, incident inexistent în libraria editurii cu autori vii :))
Un rezumat aci: ''Perplex, A. Pleşu''
#elungcuvântul #baelat doamna cu igniţia a şters articolul, dar flacăra - well - nu şi nu. Of.
Că, vorba mea: miza, în scenă, face pe problemă!
Of.
23 iul. 2015
Fapta ce făptuim
''People learn how to create messages through the act of consuming other peoples messages.''
Tocmai am terminat dOUĂ bucăţi NESTworking pentru Teach for Romania, aşa, mai cu dedicaţie pe învăţarea la clasă. Şi pac am găsit vorba citată într-o lucrare despre modele de comunicare a lui Davis Foulger.
Păi, da, mă bizui că oamenii din jurul nostru au a învăţa să comunice de la noi toţi cei care ne-am antrenat prin cuib. Şi de la ei vor învăţa alţii.
Păi, da, mă bizui că oamenii din jurul nostru au a învăţa să comunice de la noi toţi cei care ne-am antrenat prin cuib. Şi de la ei vor învăţa alţii.
Cât despre că am scris dOUĂ - ştim noi că ştim căăă.. where is a nest there are ouă! wink emoticon
14 iul. 2015
continuu
aşaaa
a doua zi din restul vieţii mele ;)
hai că nu m-am schimbat prea mult, domnule!
şi ce bucurie să primeşti cadou în ziua ta aşa un.. subiect pe obiect ''B.U. hippy soul'' :)))
de la coach-ul personal de aici: http://coaching2success.blogspot.ro/2010/06/simina-my-personal-coach.html
a doua zi din restul vieţii mele ;)
hai că nu m-am schimbat prea mult, domnule!
şi ce bucurie să primeşti cadou în ziua ta aşa un.. subiect pe obiect ''B.U. hippy soul'' :)))
de la coach-ul personal de aici: http://coaching2success.blogspot.ro/2010/06/simina-my-personal-coach.html
9 iul. 2015
when leadership (!) stewards the leader not the followers
10 media manipulation strategies:
1 - The strategy of distraction;
2 - Create problems and offer solutions;
3 – The degradation strategy;
4 – The strategy of deferred;
5 – Addressing the public as to children in infancy;
6 – Appealing to the emotional rather than thinking;
7 – Keep the public in ignorance and stupidity;
8 – Encourage the public to wallow in mediocrity;
9 – Replace the revolt by guilt;
10 – People know better than they
Noam Chomsky
Are-greeks-victims-of-chomskys-10-media-manipulation-strategies?
8 iul. 2015
Iteraţii consecvent paradoxale*
Schimbarea este creativitate, creativitate este imaginaţie, imaginaţia este inspirată
Inspiraţia e acel punct de sprijin de care e nevoie să ''răstorni'' lumea** (o activitate de care se ocupa Arhimede). Să răstorni lumea înseamnă să o aşezi altfel. Aşa cum te simţi mai bine. A te simţi bine înseamnă a fi viu peste tot - a fi deplin. A fi deplin înseamnă a avea.. o seară excelentă - o activitate de care se ocupă Andreea Esca :)
ce-ne-impiedica-sa-atingem-excelenta
Un text mai vechi, dar bun.
* a se observa că paradoxul - bine temperat - este chiar începutul unei alte doxe.Cu buna temperare se ocupa Bach!
** a se observa că nimic nu e nou sub soare, dar, vorba mea, There is nothing new under the Sun but is good to find out what there is :) Cu asta ar fi să ne ocupăm toţi.
În fine, unde nu e con-secvenţă, nimic nu e (sic!). Cu asta se ocupă tot viul - că e bou sau că e duh.
Cu diferenţa dintre ăştia doi se ocupa Pascal: diferenţa între spiritul de geometrie şi spiritul de fineţe.
Alte iteraţii con-secvente aici: RBM deştept
3 iul. 2015
Atenţia atentului atenţionează!
''Ca să te opreşti, uneori trebuie să cazi.'' Felix, inspirat la (!) întâmplare :))
Fraza simpaticului autor Felix Tzele a apărut din bunătatea (sic) observării, ca la.. presocratici. Şi tocmai de aceea are aşa mare potenţial de semnificaţie.
Ce a observat el? Păi, se dădea cu placa pe o pantă căreia nu îi apreciase corect potenţialul cinetic ( :) ), pericolul să o ia la vale necontrolat era destul de clar. În lipsă de alte mecanisme, singura posibilitate de a se opri era să cadă. Desigur, şi-a asumat riscul unei julituri serioase - dar a cădea în cot e mult mai safe decât a cădea în cap.
Deci, ca-n veaţă!
Şi e musai să spun că tocmai această calitate a atenţiei face să fie apreciat ca atât de valoros conceptul de învăţare ''nestworking''. Chiar îi întreb pe oamenii când a mai fost cineva atent la ei aşa mult timp? Şi când au fost ei înşişi atenţi la ei cu adevărat?
Deci, când? :)
Ce nu e şi ce e.
NESTworking.
M-am bucurat să găsesc acestă prezentare frumoasă făcută de organizatorul atelierului, Revista de Povestiri. Mulţumesc!
''Nu e un curs plictisitor și teoretic, e un atelier în care lucrați cu voi, așa încât să conștientizați și să îmbunătățiți felul în care comunicați. Cu feedbackul atent asigurat de Magda și de colegi. Și cu râsul de rigoare. Nu e un curs în care să conteze ce funcții aveți și pe cine puteți intimida :P Sau ce funcții n-aveți.
Atelierul are un nume inventat de Magda ca să transmită că e un cuib în care vă simțiți în siguranță și aveți curaj și că e un loc în care nu se stă degeaba, că veniți să lucrați!
Metoda de lucru e coachingul de grup, ceva ce nu prea mai face nimeni în România. Se face coaching de echipă în firme, dar noi nu punem o firmă într-un cuib. Iar tehnica folosită e în primul rând Inner Game, propusă de bunicul coachingului, Tim Gallwey, pe care l-am și cunoscut în calitate de traducători pentru 2 dintre cărțile lui, când a venit în țara noastră, în 2011. Ideea, pe scurt, e că poți deveni mai bun la ceva anume (un sport, un job, orice activitate) concentrându-ți atenția pe o variabilă importantă din acea activitate (de exemplu, în comunicare, o variabilă importantă ar putea fi tonul) și trimițându-ți la plimbare vocea critică din capul tău, care îți spune ce ar trebui să faci și să nu faci.
Veniți la atelier să aflați și să aplicați mai multe, gata, am scris destul.''
▶Alte detalii si inscriere aici: www.revdepov.ro/ateliere/NESTworking
M-am bucurat să găsesc acestă prezentare frumoasă făcută de organizatorul atelierului, Revista de Povestiri. Mulţumesc!
''Nu e un curs plictisitor și teoretic, e un atelier în care lucrați cu voi, așa încât să conștientizați și să îmbunătățiți felul în care comunicați. Cu feedbackul atent asigurat de Magda și de colegi. Și cu râsul de rigoare. Nu e un curs în care să conteze ce funcții aveți și pe cine puteți intimida :P Sau ce funcții n-aveți.
Atelierul are un nume inventat de Magda ca să transmită că e un cuib în care vă simțiți în siguranță și aveți curaj și că e un loc în care nu se stă degeaba, că veniți să lucrați!
Metoda de lucru e coachingul de grup, ceva ce nu prea mai face nimeni în România. Se face coaching de echipă în firme, dar noi nu punem o firmă într-un cuib. Iar tehnica folosită e în primul rând Inner Game, propusă de bunicul coachingului, Tim Gallwey, pe care l-am și cunoscut în calitate de traducători pentru 2 dintre cărțile lui, când a venit în țara noastră, în 2011. Ideea, pe scurt, e că poți deveni mai bun la ceva anume (un sport, un job, orice activitate) concentrându-ți atenția pe o variabilă importantă din acea activitate (de exemplu, în comunicare, o variabilă importantă ar putea fi tonul) și trimițându-ți la plimbare vocea critică din capul tău, care îți spune ce ar trebui să faci și să nu faci.
Veniți la atelier să aflați și să aplicați mai multe, gata, am scris destul.''
▶Alte detalii si inscriere aici: www.revdepov.ro/ateliere/NESTworking