Through 'Nestworking' you build an energetic gradient for the change you want to achieve - "Growing is an act of freedom"
12 sept. 2010
”Românii au o cultură preponderent kinestezică - orientată pe corp.” – Robert Dilts
”Oamenii care ştiu regulile după care proprietatea
determină atingerea şi creşterea valorii unei persoane
au un avantaj economic asupra celor care nu înţeleg importanţa acestui aspect.
Acest gol în cunoaşterea importanţei simţului de proprietate poate crea uneori
neîncredere şi gelozie, şi poate duce la conflicte între
cei care acţionează conform 'vechiului program' şi
cei care au internalizat 'noile programe'.”
Interviu acordat cu ocazia workshop-ului organizat la Bucureşti 'Coaching la nivelul identităţii - cum pot fi folosite crizele cu care ne confruntăm drept oportunităţi de transformare şi dezvoltare'. Workshopul a făcut parte şi din Summitul 'Vision & Leadership' de la Bruxelles, din ianuarie 2009.
Rep.: Sunteţi pentru prima oară în România. Ştiţi că este o ţară care a avut un tip de economie centralizată, comunistă, până acum 20 de ani. Cum vi se pare că se descurcă societatea românească cu 'implementarea capitalismului'?
Robert Dilts: Desigur, cunoştinţele noastre despre România sunt limitate de faptul că suntem pentru prima dată aici şi am stat numai în Bucureşti. În aceste câteva zile, însă, nu am observat diferenţe notabile între România şi majoritatea ţărilor capitaliste în ceea ce priveşte magazinele şi serviciile, varietatea ofertei de produse - şi mă refer aici la opţiunile în privinţa alimentelor, a mărcilor de îmbrăcăminte, a atenţiei faţă de client. Diferenţe mari am observat în infrastructură : starea străzilor, existenţa cablurilor electrice la suprafaţă, dar şi poluarea, accesul mai greoi la servicii bancare.
Dar, ca impresie generală, pot să vă spun că simt că România face progrese notabile în a deveni o ţară europeană. Ne simţim foarte bine aici şi suntem încântaţi ţara dumneavoastră şi de români.
Rep.: Coachingul, Programarea neurolingvistică - sunt abordări ce au apărut într-un parcurs natural al dezvoltării companiilor în societăţile bazate pe piaţa liberă. Ce le face aplicabile şi într-o societate care este extrem de tânără din punct de vedere antreprenorial?
Robert Dilts: Coachingul şi programarea neuro-lingvistică (NLP) sunt sisteme de bază, ele ţin de modul fundamental în care oamenii îşi definesc şi îşi ating obiectivele, depăşesc obstacole şi gestionează schimbări. Ele sunt legate mai degrabă de nevoi şi experienţe universal umane şi mai puţin de teorii moderne de business. NLP şi coachingul oferă oamenilor instrumentele ce le sunt necesare pentru a comunica mai bine, pentru a relaţiona optim cu colegii de serviciu şi cu membrii familiei şi pentru a planifica şi acţiona cu mai mult succes.
Instrumentele şi abilităţile specifice programării neuro-lingvistice au fost decelate printr-un process de modelare şi operaţionalizare a comportamentelor unor oamenii cu rezultate deosebite (din orice domeniu de activitate, nu numai din mediul de afaceri) şi ne ajută să identificăm, la diferite nivele, 'diferenţa care face diferenţa' cum spunea Gregory Bateson, unul din fondatorii acestui domeniu. Astfel, aplicând aceste instrumente, şi alţii pot obţine rezultate foarte bune, mai uşor şi cu un consum mai mic de resurse - mai eficient. Aceste nivele se referă la convingeri, valori, identitate şi scop, care, alături de însuşiri şi comportament, nu sunt dependente de un anumit volum de experienţă. Ca urmare, aceste instrumente şi abilităţi sunt la fel de utile atât oamenilor cu experienţă limitată în atreprenoriat, cât şi celor familiarizaţi cu procesele moderne de business.
Rep.: Vreme de 45 de ani, în România s-a încercat o 'reprogramare' neurolingvistică - avea şi un nume 'omul nou, de tip socialist'. În principal era vorba de 'ştergerea' simţului proprietăţii. Cum credeţi că a afectat acest lucru identitatea societăţii româneşti?
Robert Dilts: Probabil că a creat un fel de naivitate în modul în care oamenii se raportează la beneficiile pe care le poate avea o persoană din dreptul de proprietate şi din protejarea acestuia - şi mă refer aici nu numai la proprietatea a ceva ci şi la proprietatea intelectuală. Oamenii care ştiu regulile după care proprietatea determină atingerea şi creşterea valorii unei persoane au un avantaj economic asupra celor care nu înţeleg importanţa acestui aspect. Acest gol în cunoaşterea importanţei simţului de proprietate poate crea uneori neîncredere şi gelozie, şi poate duce la conflicte între cei care acţionează conform 'vechiului program' şi cei care au internalizat 'noile programe'.
Rep: E al optulea workshop pe care îl susţineţi în Europa de est. Care credeţi că poate fi impactul coachigului cu NLP în România?
Robert Dilts: Ceea ce pot să afirm din scurta mea şedere în România este că societatea românească are maturitatea necesară să aprecieze beneficiile pe care coachingul şi programarea neuro-lingvistică le oferă. Românii mi se par foarte 'antrenabili' (coachable) : am constat că doresc abordări noi şi sunt deschişi la feedback. Acest lucru face ca românii să aibă un spirit antreprenorial înnăscut. Cred că programarea neuro-lingvistică şi coachingul pot avea un impact extrem de bun asupra oamenilor de aici, atât pe plan personal, cât şi profesional. Din câte am observat, românii au o cultură preponderent kinestezică - orientată pe corp. Or, nefiind focalizate pe concepte şi cunoştinţe, coachingul şi programarea neuro-lingvistică pun accent pe instrumente practice pentru a transfera abilităţi - pentru 'a duce informaţia în muşchi'. Cred că acest demers este foarte potrivit cu stilul de învăţare specific românesc. O astfel de abordare ar putea accelera progresul ţării dv.
Robert Dilts este una dintre cele mai importante personalităţi din lume care au dezvoltat aplicaţiile NLP (programare neuro-lingvistică) în managementul organizaţiilor, definind metode şi tehnici specifice cunoscute sub numele 'NLP sistemic'. Robert Dilts este recunoscut şi pentru eficacitatea trening-urilor sale în companii de renume: BMW, Apple Computers, HP, IBM Europe, Banca Mondială, The Old Mutual, Bank of America, Alitalia, Telecom Italia, LucasFilms Ltd., Ernst & Young, The American Society for Training and Development, TrenItalia, alături de multe companii din domeniul hardware şi software ce operează în Silicon Valley.
Magda Bune, Rep :)