7 mai 2016

Comunicarea internă - un instrument strategic în companiile performante


Am răspuns unei anchete a platformei PR Romania.
Întrebări foarte bune a pus Dana Oancea, așa că și eu am răspuns.. ”solid”, a apreciat ea - dar și cititorii. Așa că zic să pun un link și aci:
http://www.pr-romania.ro/articole/comunicare-interna/2009-magda-bunea-nestworking-antreneaza-comunicarea-asigura-te-ca-e-in-forma.html

Și, da, NESTworking este un instrument de implementare a coaching-ului ca bază a comunicării interne specifice culturilor organizaționale performante. Cele care se miscă înainte:



Am citit articole în care se spune că firmele au trecut de la a angaja mâini, la angaja creiere și au ajuns acum la a angaja inimi. S-a trecut de la economia industrială la cea a cunoștințelor (”the knowledge economy”) și pare că acum trecem către ”human economy”. Poate fi o perspectivă: tehnologia depășește adesea dexteritatea și inteligența, dar încă nu ”emulează” inimi. Însă, dacă suntem prea emoționali, s-ar putea să nu observăm că totuși și mâinile, și creierele omenești sunt superioare celor artificiale. Așa că poate nu e vorba de o economie umană, cât mai degrabă de o economie omenească – ”humanity economics”, în care omul este angajat cu totul, prezent în el însuși, ca să zic așa, și în zilele săptămânii, nu numai în week-end. Să observăm că astfel ajungem la acest deziderat al culturilor organizaționale: cum să determini ownership din partea angajaților? Ei bine, în contextul acesta, comunicarea internă, cu toată paleta ei trecută, prezentă și viitoare, poate avea un rol esențial - desigur, dacă îi va fi recunoscut acest rol de către management. 

Exemplul Google e cumva întruparea avant la lettre a acestei perspective. Corporația recunoaște corpul – omul întreg, cu mâini, minte și inimă. Sistemul de lucru e proiectat să fie pe măsura omului. Avea Protagoras o vorbă: ”Omul e măsura tuturor lucrurilor, ale celor ce sunt, cum că sunt, și ale celor care nu sunt, cum că nu sunt”. 
Viitorul va fi al acelor companii care vor da omului posibilitatea să fie.  Am zis :)
Urmăriți programarea atelierelor NESTworking open aici.