4 feb. 2018

Ceapa mă-sii

”Harta nu e teritoriu” a zis Arthur Korzybski
Ceea ce crezi nu e fix ceea ce e - și în situații care te privesc pe tine, și în situații care îi privesc pe alții. Persistența ta într-o percepție îi dă consistență ei și o viață dedicată unei minciuni - ție.
Multe percepții vin din formarea conjuncturală a unor convingeri autolimitative cauzate de mediul în care creștem.


Mno, expresia ”Ceapa mă-sii” vine ea de undeva :P
Și, cu evidență, are efecte mult mai largi decât ”celula de bază a societății”, familia. Are efecte la nivel de societate. Pe de o parte, pentru că membrii societății provin din familii, pe de altă parte pentru că în societate a existat și, respectiv, există matriarhat și paternalism (ar fi interesant de explorat cum de sunt diferite morfologic aceste cuvinte deși denumesc în ambele cazuri sursa autorității). În acest context al furnizorului de hărți, un rol deloc de neglijat îl are calitatea leadership-ului din organizații - mici și mari. 
Desigur, ”ceapa politichiilor” e una dintre cele mai bine cultivate - și cu producții mari la hectarul de... populație.(E, de altfel, una dintre cele mai ieftine și puțin pretențioase plante - și poate singura care, mâncată cu pâine, îți dă impresia că mănânci ceva consistent, cum îmi spunea cu ani în urmă un amic care a făcut facultatea de arte plastice într-o sărăcie greu de închipuit )
Una peste alta, a crește nivelul de atenție la simțuri - la ce vezi, ce auzi, ce miroși, ce guști, ce atingi - crește capacitatea de a vedea mai bine realitatea, de a te raporta la ceva mai adevărat, de a raționa mai adecvat și de a lua decizii de viață mai favorabile ei - vieții.

La atelierul nostru de coaching discutăm multe astfel de aspecte. Și mâncăm mere de-adevăratelea!
Din 19 februarie, primul din cele numai patru open #Nestworking pe 2018

Informații la nest @ nestworking .ro sau la simina @ brainfitness .ro

(Imaginea e de aici: https://www.facebook.com/gesa.croonen/posts/1685956031443140)