4 feb. 2018

Ceapa mă-sii

”Harta nu e teritoriu” a zis Arthur Korzybski
Ceea ce crezi nu e fix ceea ce e - și în situații care te privesc pe tine, și în situații care îi privesc pe alții. Persistența ta într-o percepție îi dă consistență ei și o viață dedicată unei minciuni - ție.
Multe percepții vin din formarea conjuncturală a unor convingeri autolimitative cauzate de mediul în care creștem.


Mno, expresia ”Ceapa mă-sii” vine ea de undeva :P
Și, cu evidență, are efecte mult mai largi decât ”celula de bază a societății”, familia. Are efecte la nivel de societate. Pe de o parte, pentru că membrii societății provin din familii, pe de altă parte pentru că în societate a existat È™i, respectiv, există matriarhat È™i paternalism (ar fi interesant de explorat cum de sunt diferite morfologic aceste cuvinte deÈ™i denumesc în ambele cazuri sursa autorității). ÃŽn acest context al furnizorului de hărÈ›i, un rol deloc de neglijat îl are calitatea leadership-ului din organizaÈ›ii - mici È™i mari. 
Desigur, ”ceapa politichiilor” e una dintre cele mai bine cultivate - È™i cu producÈ›ii mari la hectarul de... populaÈ›ie.(E, de altfel, una dintre cele mai ieftine È™i puÈ›in pretenÈ›ioase plante - È™i poate singura care, mâncată cu pâine, îți dă impresia că mănânci ceva consistent, cum îmi spunea cu ani în urmă un amic care a făcut facultatea de arte plastice într-o sărăcie greu de închipuit )
Una peste alta, a crește nivelul de atenție la simțuri - la ce vezi, ce auzi, ce miroși, ce guști, ce atingi - crește capacitatea de a vedea mai bine realitatea, de a te raporta la ceva mai adevărat, de a raționa mai adecvat și de a lua decizii de viață mai favorabile ei - vieții.

La atelierul nostru de coaching discutăm multe astfel de aspecte. Și mâncăm mere de-adevăratelea!
Din 1 februarie, primul din cele numai patru open #Nestworking pe an.

Informații la nest @ nestworking .ro sau pe site, la sectiunea pentru publicul larg
www.nestworking.ro/OPEN

(Imaginea e de aici: https://www.facebook.com/gesa.croonen/posts/1685956031443140)