6 ian. 2023

Începem sau încercăm? @anul nou, mititel (încă :))

 Să fie un an pe plac!


Se zice frecvent: „Fiecare zi e un nou început.”
Cum știu cei câteva sute de participanți la atelierul nostru, ne place cuvântul ÎNCEP.
La fel cum ne place și cuvântul STOP. Fapt curios e că multă lume vrea să înceapă ceva - nou, de vreme ce e vorba de un început -, fără să se oprească din ce făcea până atunci. 

Citatul din C.S. Lewis ni se pare revelator. Iar referirea la maimuță ne duce cu gândul la Mingyur Rinpoche - el vorbește adesea despre „monkey mind” care ne menține în stări păguboase, pentru noi și pentru cei din jur. Gânditorul tibetan propune să amuțim maimuțica, iată că filozoful englez o respectă mai mult (se afla în țara lui Darwin!) și are încredere că poate evolua - spre om. 

Revenind la intenția din titlul postării, ce ați zice domniile voastre să vă zic:"Fiecare an e o nouă încercare!" Cum ar fi mood-ul? Care ar fi gândul și acțiunea?
Hai să fim atenți la cum formulăm și ce sens alocăm cuvintelor. Pentru că știm de la Socrate că în antrenarea cuiva să își vadă propriul adevăr e vorba despre cuvinte. 
Pentru că aud adesea „Eu am încercat, dar asta e...”, zic să pun aci definițiile acestui verb atât de încercat :)

ÎNCERCÁ vb. 1. v. verifica. 2. v. experimenta. 3. a proba, a verifica, (înv.) a ispiti. (A ~ sentimentele cuiva.) 4. a căuta, a tatona, (înv. și reg.) a probălui. (~ să găsească o soluție.) 5. a căuta, a vedea. (~ dacă poți să dezlegi problema.) 6. v. sonda. 7. a căuta, a umbla. (~ să mă înșele.) 8. v. strădui. 9. a se forța, a se sforța, a se sili, a se strădui. (~ să-i câștige bunăvoința.) 10. a gusta, (pop.) a cerca. (A ~ o pară pentru a-i aprecia savoarea.) 11. v. întrece. 12. v. îndura. 13. v. simți. (sursa: Sinonime (2002)adăugată de siveco)

În ce mă privește, și încep, și încerc - totul e probabil (sic!), vorba mea.

Și, pentru că tot e luna cu ziua de naștere a lui Eminescu, să observăm ce zice el (în Împărat și proletar)
"În orice om o lume îsi face încercarea"