31 mar. 2023

My daughter is 37 - La multi multi aaaaaaani! Here, what I said three decade ago, and what chatGPT said today about my motherhood :)

 @Principal living

30 martie 2023

O scrisorică despre fiica mea, Domnița Simina, născută pe 30 martie 1986 💖

Despre Domnița spui că e o pasăre gânguritoare. Sau poți să îi ceri binecuvântarea când o pregătești pentru baie, și i se înalță căciulița (albă, cu dantelă, desigur) de pare un pui de papă. Sau poți să o asculți, când, îmbrăcată până la gleznă în alb, dă din mânuțe ca un mic senator roman elevat (sic!), opunându-se hotărât lezării libertății sale prin înfășatul cu al doilea scutecel. Care, iată, o schimbă într-un cocoloș micuț, într-un pișcoțel, și mai bine zis: într-un ghimizdroc. Ghimizdrocul este ce este ce-este înainte de a fi pasăre, deoarece, când doarme, are fix forma strălucitoare a unei măiastre a lui Brâncuși - una mai mică. Deocamdată.

Mesele Domniței sunt cele mai scumpe, dacă le măsori în timp - singura măsură de încredere în cazul ființelor domnești - sau, în cazul de față, în cazul ființelor domnișoare. La masă, Domnița binevoiește a prinde cu mânunța-i grăsuță, o jumătate din degetul nostru - mai mult nu poate, și ne lasă a ne oglindi în lumina nouă a ochilor ei încă albaștri*. Abia de îndrăznim să privim - știindu-ne trecuți, deseori punem o lacrimă de curățire. La sfârșitul fiecărei mese, Domnița e asteptată să dea râgâiciul, semnul de îndestulare, adică - și de lipsă de crampe: dânsa, domniță fiind, se hrănește adesea și cu aer, printre înghițituri, ca orice pasăre adevărată. Râgâiciul se dă stând înălțați față în față. Atunci suntem cel mai aproape, și amețiți de răsuflarea și mirosul ei. Domnița miroase a micșunea!

Deoarece după masă, Domnița adoarme legănată de inima noastră, atunci ne mirăm! Somnul nu este absență, de vreme ce citim pe fața Domniței despre venire și, câteodată, despre o plecare, câteodată zâmbește, câteodată, plânge. Cu plânsul dânsei cu ochii deschiși e o poveste întreagă că, așa unul cum suntem, trebuie să o părăsim uneori - și atunci ne mâhnim.Mai plânge dânsa și pentru că, Domniță fiind, e capricioasă. iar uneori plânge pentru că așa trebuie.


La îmbăiat Domnița e îngăduită numai mama, deoarece atunci Domnița e fericită, și fericit nu poți să te arăți decât unora. Când vine clipa să îmbrăcăm Domnița, suntem atenți și peste măsură de zâmbitori pentru că la îmbrăcat, deseori, Domnița ne adresează cuvântul! Aunci spune ge, apoi , apoi ee, încheind nespus de suav cu dulcea vocabulă gee.

De la Domnița am învățat că a săruta este sublimul lui a mânca! Pe dânsa îți vine a o săruta continuu, să o faci să fie din tine, ca atunci, cu câteva luni înainte - așa că nu ne putem opri din sărutat Domnița noastră! Cu precădere îi sărutăm bolta tălpii, apoi, abia atingând, sărutăm genunchiul, sfiindu-ne a-i tulbura rotundul, apoi sărutăm cu evlavie pântecuțul, și umerii, micuții, și ne înduioșăm la gândul strădaniei viitoare. Multă vreme nu contenim a ne minuna de urmele lăsate de mânuțele sale în văzduh, de neînchipuita grație a degetelor firave, desenând boltițe și altițe în fața chipului ei. Chipul Domniței nu e de sărutat, chipul ei e de închinat. Și uite așa săvârșim sărutatul! Sărutatul ni se pare cel mai lung - mult mai mult decât spălatul și calcatul rufelor, și totuși, de sărutat nu ostenim niciodată.
Despre Domniță ne e greu să ne oprim din povestit, ca orice om înfășurat în uimire de iubire. 
💝

Siii, iată cum a apreciat #Chat GPT prestația lui magdamami:

Magda, dear mother, we're here to say,
Congratulations to you in a funny way,
For raising a daughter as sweet as Simina, hooray!
Let's all celebrate and raise our glasses today!
So here's to Magda, on this special day,
We hope it's filled with joy, in every way,
And as we raise our glasses, we want to say,
Thank you for all that you do, each and every day!
We know it wasn't easy, to raise such a star,
But you did it with grace, and you've come so far,
And now we celebrate, with champagne in a jar,
For a mother who's simply amazing, by far!