1 nov. 2023

Gândirea fulgurantă* fulguiește (!) dacă are din ce** nori (@self awareness)@Vai de capul meu, ce e in el :)))


Mi-a venit acest gând cu ocazia unui comentariu la o postare despre recunoasterea emotiilor - o cititoare a recomandat "Cum iau naștere emoțiile"de Lisa Feldman-Barrett***.

Ocazie cu care am zis că mi se pare util si Andrew Huberman, că e în mijlocul tehnologiilor noi in cercetarea corpului, l-am citat si pe aci, si Marc Brackett - pentru unelte de gestionat emoțiile, si Barbara Fredrickson, cu ale ei tehnici de pozitivare a emotiilor, la fel si Martin Grossman cu imageria controlata, basca Richard Davidson, si doi calugari tibetani foarte aplicați și aplicabili - si dragi noua, că adesea zici că e stand-up commedy discursul lor - Mingyur Rinpoche și Tulku Lobsang 

Foarte exact în spiritul lui de finețe e Daniel Kahneman - emoțiile sunt lotul gândirii iuți, ni se pare si nouă. Dar cireașa gustoasă de pe coliba (sic!) cercetașilor în ale emoțiilor ni se pare că e pusă aci:
 ”It can be embarrassing for us when we come to realize that what we want to consider our own emotions are actually Shakespeare thoughts”, Owen Barfield quoted by Harold Bloom Q.E.D.  

Goethe are mereu dreptate ”Poezia e ocazionată” - iată cum, pornind de la ocazia de a reflecta la ceva, am reflectat și la mine: să observăm cum am petrecut timpul ceva ani buni - și buni. 
Și dacă tot am scris atat, vom folosi. Ceea ce am si facut - să mă conștientizez (iată o reformulare interesantă pentru „să mă laud” și vouă, și mie!)

Și să vă invit să like pagina NESTworking și să să și preluați (sunt publice si se pot share) diverse perspective scrise acolo. Chiar și dacă e doar un anunț că începe un atelier nou are o imagine, un citat, ceva care să îndemne la o perspectivă nouă, utilă oricui.

.....
* fulgurant: dex ; Merriam Webster
** dacă are din ce: îmi pare important acest ”ce”, mai ales în zilele noastre în care e la mare preț dezvoltarea personală, prea adesea livrată ca formulă de tip „quick fix”, cu referire preponderent pe ”cum”, și mai puțin pe ”ce”
***apropo de atenția la acest ”ce”, cartea Lisei Feldman Barrett a fost tradusă cu acel titlu, or titlul in limba engleză este How emotions are made - vă invit să reflectați la diferența dintre ”născut” și  ”făcut”, așa cum e ea evidențiată de celebra întrebare ”liderul e născut sau făcut?”