17 ian. 2014

„Un punct de vedere face cât 80 de puncte de IQ”


Unul dintre participanţii la atelierul NESTworking din decembrie a spus că a fost ca şi cum s-a plimbat pe aceleaşi străzi, dar a văzut lucruri noi. Şi a făcut ceva! Alt ceva, desigur :)

Despre asta e vorba, de fapt, totdeauna: nimeni nu se trezeşte în viaţa altcuiva dimineaţa (decât dacă, Doamne fereşte!, are soarta unui Gregor Samsa, din Metamorfoza lui Kafka), dar poate să observe că se trezeşte în altă zi, că poate face alt ceva, aşa cum alege - ce şi cum doreşte.

Cum să ai puncte de vedere noi? Cum să priveşti alt fel viaţa ta?
Ce să faci pentru asta?
Atenţia e cheia – dar, ce să vezi, nu se învârteşte singură în broasca vieţii tale, nu te transformă „ca de la sine” în Prinţ.
Deşi, în sinea ta (sic!) eşti Prinţ!

Atenţia e maximă când suntem mici, e înnăscută să fie aşa, ne ajută să învăţăm şi să creştem. În mod paradoxal, crescând, descreştem în atenţia la noi. E probabil că apariţia în şcoală a secvenţelor de tip judgemental – evaluare şi critică, ranforsate mai apoi cu tenacitate de culturi organizaţionale orientate pe control (şi, uneori, chiar pe manipulare), toate acestea ne duc atenţia de la ce faci la cum eşti perceput, adică la altul.

O dovadă că lucrurile se întâmplă aşa este şi faptul că majoritatea oamenilor au „puncte de vedere” despre alţii, nu despre sine şi nici despre situaţia reală în care se află.
Am pus în ghilimele punct de vedere pentru că, în acest context, nu e punct de inteligenţă ci, pur şi simplu păreri: hărţi despre un teritoriu la care nu eşti atent (de unde expresia: "prost de dă în gropi"), respectiv pre-judecăţi despre ceilalţi (de unde inadvertenţa dialogului neatent: "Are you talking to me?!").

În cuib, regăseşti încrederea şi preţuirea care îţi pot recupera.. obiceiul atenţiei. Şi vezi - şi faci - lucruri noi!
Cum altfel, dacă beneficiezi de 10 puncte de vedere!
Da, atenţia te face mai deştept :)
Ia să fim noi atenţi chiar la limba română, care ne ajută să observăm că sinonimia lui deştept cu inteligent acreditează chiar situaţia de fapt:
atenţia 'participă' la inteligenţă.

Despre NESTworking şi aici:
Primul modul din 2014 se va desfăşura joia de la 7 p.m., şi sâmbăta, de la 10 a.m.
Începe pe 30 ianuarie. Detalii aici

Afirmaţia din titlul postării este atribuită ului Alan Kay, şi apare în cartea Jocul interior şi munca, de Timothy Gallwey, tradusă de Simina Diaconu şi de mine, acum trei ani.

Am căutat ’the opposite’ pentru întîmplarea din povestirea cu.. gândac (’pricina’, cum ar fi), şi nu, nu există, cei care s-au ’trezit’ într-o viaţă mai bună au făcut câte ceva bun şi bine - au fost atenţi!

Iată un film minunat în contra.. metamorfozei, dar pentru meta-morfozare, înţeleasă ca demers asumat de a participa (!) la forma vieţii - a ta şi a celorlalţi - şi a contribui la bunătatea ei, a o trece la o formă mai bună.
Amuzant, dar extrem de catchy în ironia muşcătoare este îndemnul lui Geo Dumitrescu*: să facem deosebirea între "a formula" şi "a morfoli". 
În filmul lui Frank Capra e vorba tocmai de calitatea formei vieţii frumoase!

"It is a wonderful life":



 *frazza se află în prefaţa unui volum de poezii de Baudelaire.
Geo Dumitrescu este unul dintre cei mai inteligenţi poeţi români,
un seducător, dar şi un dignity-setter al (vieţii) literaturii române.
Un articol foarte bun despre el:
"Geo Dumitrescu reuşeşte, prin simpla lui prezenţă, 
să-i oblige pe scriitori să aibă o anumită ţinută în viaţa literară." 

(daaa, începând de acum am să completez postările cu referinţe culturale,
dar, atenţie!, înţeleg prin asta şi gânditori din business :) )