Am postat pe blog la secţiunea ’COACH’s corner’ mai multe modele de coaching traduse de mine de pe http://www.mikethementor.co.uk/ site-ul unui coach de la care avem ce învăţa, Dr. Mike Turner Munro - fireşte, numai după ce am obţinut acordul explicit al acestuia*.
Desigur, toate perspectivele de coaching sunt derivate din modelul clasic al învăţării/deprinderii de a găsi soluţii şi a progresa, model în care atenţia e cheia – şi în critical thinking, şi în self-reflection, ca să folosesc termeni aparent complicaţi pentru lucruri aparent simple: clarificarea, explorarea şi evaluarea-cu-prezentul (!) a situaţiei ”de schimbat” şi a celei ”schimbate” /dorite, precum şi a planului de acţiune spre ceea ce vrei.
Este interesant de observat că Dr. Munro recomandă un singur model în verificarea gradului în care un coach e pregătit să fie coach: Inner Game. Cum se ştie, metoda şi tehnicile Jocului interior constituie abordarea pe care Timothy Gallwey a lansat-o în anii 70, şi care este, de fapt, fundamentul pe care John Whitmore a dezvoltat binecunoscutul operator GROW: goal, reality, options, way-to-go (sau wrap-up).
Din păcate, am văzut situaţii în care aşa-zisul coach aplică ”organigrama” GROW, dar nu o aplică.. organic, nu este în proces, ci se observă acţionând. Anume, e controlat de propriul Eu 1, eul critic. În contextul pradigmei Inner Game (citiţi un text consistent de prezentare aici), întrebarea pe care o pui clientului este, în fapt, ”variabila critică” a ta, coach, esenţială pentru gestionarea propriei prestaţii de antrenare, nu doar ’tehnică de acompaniere a clientului pentru a-şi găsi soluţia proprie la propria problemă’. Aplicate bine, aceste întrebări îl pun pe coach într-o stare de concentrare focalizată, dar relaxată totodată, care nu lasă loc de desfăşurare Eului 1 (atenţie !, al coach—ului, nota mea), eliberând astfel potenţialul Eului 2. Totodată, această stare garantează că e vorba despre interesul clientului şi nu de agenda coach-ului în modul în care se desfăşoară sesiunea de coaching.
“If you can’t measure it, you can’t improve it”, vorba lui Peter Drucker e valabilă oriunde. Ca urmare, pentru o ”auditare” rapidă şi simplă a felului în care faci coaching, pune-ţi câteva întrebări:
Mă văd practicând? Mă evaluez pe mine în rol (!) de coach? În timp ce acompaniez clientul, măsor calitatea mea în acompaniere şi nu calitatea procesului? Apoi, încă o dată – dar alt fel – ”Mă văd practicând coaching?”
Aici, prezentarea Modelului Inner Game
Pentru a vedea modelul la lucru, vino la NESTworking! Începând de anul acesta, organizăm şi două workshop-uri online. Detalii, testimoniale şi calendar aici: www.revdepov.ro/ateliere/NESTworking
*Redau aci conversaţia de agreement, ca dovadă că există,
dar şi ca exemplu de comunicare,
că tot mă ocup bine de.. NESTworking - antrenament în comunicare,
unde chiar Inner Game este metoda de coaching folosită.
Dear Mentor,
and for your words.
I see LinkedIn as well as an opportunity to grow.
Borges, the famous Argentine writer, said
"I imagine being in Heaven as being in a library"
We have a sort of chance to be – let’s say - in the book
in the very moment when it is written.
And the better the ‘book’, the more mirroring a 'being in the zone' state.
This is a criterion for me inviting people to connect.
In Romania, coaching is quite new in terms of awareness
and understanding, and the access to trustful resources is crucial.
I was very much impressed with the content of your site.
I have recently finished a translation from Tim Gallwey.
the Inner Game of Stress/2009 – and it
could be the first and only translation in other language yet.
It was quite a surprise for me to find this side of coaching:
more reality-rooted, more focused on attention and awareness,
and less on language.
I am going to write some articles about this to promote the book,
and I am happy my Romanian fellow coaches will have access to it.
It is of great interest to me to could give some excerpt from you,
from the site - translate and give the link.
Sorry for such a long answer!
It is just to confess
I know whom I get in connection with :)
Best regards,
Magda