1 iun. 2016

Bună ziua, societate civilă


Vorbesti in fiecare zi pe Facebook cu societatea civila. Ce fel de societate civila avem?
Magda Bunea: De admirat! Avem o societate civila de admirat - unde sintagma "de admirat" e un supin, da?!, un ce avem de facut… A nu se citi suspin.
Si cu societatea e ca si cu indivizii care o compun: ai o asteptare, nu te.. dezamageste. Noi ne tot asteptam sa nu existe societatea civila - si, oarecum nu e, in sensul definitiei derivate de la Aristotel incoace "o comunitate caracterizata de un set de norme, in care cetatenii traiesc liber, respectand legea, au dreptul sa aleaga, si nu depind de politic", pentru ca e puternic manipulabila politic.
Dar e asa, pentru ca nu are incredere in ea, a exersat esecul pana la a-i deveni a doua natura, si a dezvoltat strategii de supravietuire pe timp de asuprire care nu ii sunt de folos cand are ocazia sa se conduca asa cum vrea.
E foarte interesanta cartea lui Dumitru Draghicescu, "Despre psihologia poporului roman", vedem acolo cum lenea a fost cel mai inteligent raspuns la starea de a fi mereu in slujba altuia. E greu sa scapi de un obicei. In fine, e de observat acel "Vom muri si vom fi liberi" - o fi el mioritic, asa, dar spune si ca noi credem ca merita sa mori pentru libertate. Asa ca avem o societate civila de admirat!

Ce ne lipseste pentru a avea o adevarata societate civila?
Magda Bunea: Constienta si constiinta ca e o societate civila adevarata, recunoasterea ca fiind valorosa, ca avand toate resursele sa fie si sa se simta bine in tara ei.


Eu o.. recunosc! Ii spun aproape in fiecare zi "buna ziua, societate civila", asa, cu zambet cu tot, apoi ii pun o intrebare despre cum poate sa faca lucruri. E simptom national dezvoltarea "competentei" in a sti cum sa nu faci, cum nu se poate, cum nu se termina ceva.
Mass-media se ocupa cu succes sa puna intrebari de genul: "cand credeti ca se vor termina autostrazile?", audienta (sic!) e competenta foarte, si mult mai mare decat la "cum credeti ca se pot termina autostrazile". E o procedura financiara a presei aflate in criza reala, dar o procedura foarte paguboasa pe termen lung. E cam exagerat sa zic, dar zic: e posibil ca si scaderea drastica a gradului de promovabilitate a diverselor trepte educationale sa fi fost afectata de incurajarea raspunsurilor la intrebari de tip "de ce nu se poate" in familie, in grupul de prieteni.

In fine, as vrea sa subliniez ca intrebarile pe care le pun societatii civile sunt intrebari la care nu stiu raspunsul! Crezi ca e de la sine inteles?! Ia sa verificam fiecare ce am intrebat noi recent pe unul sau altul, prin viata personala. Este, de altfel, specific coaching-ului: numai prin astfel de intrebari poti acompania dezvoltarea - si a omului, si a societatii civile.


.......................
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".

Citeşte mai multe despre magdalena bunea magda bunea