5 oct. 2016

Despre comunicare când mințim!



Ia sa vedeți prezentarea atașată.
Pentru că și minciuna e o activitate de comunicare.



De reținut:
    - sunt ușor de mințit cei care au nevoie de ceva -” what are you hungry for?” 
In general, toate ceva-urile au la radacina stima de sine scăzută și obiceiul de a o valida din exterior. (Deci stăm rău și cu capacitatea de a fi în control - vezi articolul Locus of control). Asa ca dorim sa ni se spuna cuvinte frumoase, of, siiii muuuulte, deh. Ca urmare, mincinosul începe cu ”dragamea/dragulmeu”, si continua cu alambicari lingvistice, vedeti minutul 7:02
    - mincinosul mimează realitățile pe care le pretinde a fi reale, dar nu se p
oate abține să nu se bucure că ”te face” - plăcerea de a înșela - ”duping delight*” - zâmbetul plasat la finalul unei bine vorbite si jucate minciuni. Vedeti la minutul 15:30 cat de fioros poate fi zâmbetul unei mame.
    
- zambetul autentic e din ochi nu din buze și obraji, vezi și expresiunea ”ochii nu mint”
OK-OK: toți oamenii au dotarea necesară să raționeze, să aleagă ce spun și ce fac, să decidă pentru ei înșiși.
Și mincinosul e OK, el a decis că vrea să obțină ceva ce știe că nu merită, a ales să manipuleze - ah, da!, deseori chiar prin valori.
Acu, pentru că in atelierele NESTworking e vorba de a controla (stăpâni) Inner Game, de a-l scoate mereu la iveală pe Eul 2, cel autentic, să observăm că taman asta e și metoda de a scapa ”lucrăturii” mincinosului: dacă ești tu/Eul 2/, orice foame a ta e in responsabilitatea ta nu a celuilalt, așa că nu vei mânca platoul frumos asezonat ”dragamea/dragulmeu”, pregătit pentru tine de către mincinos.
Păi, poftă bună înde sine să avem!
Iata prezentarea:

Doamna Meyer zice că după ce a publicat cartea ”How to spot a liar” oamenii nu mai voiau să se întâlnească cu ea :)) I-au propus să comunice prin emails!
Iată înca un indiciu despre cu cine te întâlnești și cu cine nuuuuuu.

...................
* a term coined by Dr. Paul Eckman: “duping delight is the pleasure we get over having someone else in our control and being able to manipulate them” 
Desigur, cuvantul ”mincinos” poate fi inlocuit cu inautentic, prefăcut, manipulator, escroc.