25 oct. 2016

Coach - a distance provider for helping people acknowledge and choose another point of view to deal with the current reality they are struggling in.


”...harta metroului din Londra este o hartă genială, o capodoperă. Explic cum este făcută. E un sistem de reprezentare a lumii absolut genial. (...)

 (From Wikipedia)

.... pe harta metroului din Londra, liniile pe care le vezi nu sînt egale cu drumul pe care metroul îl face cu adevărat. Pe hartă, toate distanţele dintre o staţie şi cealaltă sînt egale, dar dedesubt este o realitate mult mai complicată. Ce avem la suprafaţă e harta, care e mult mai simplă, dar care e falsă. Însă numai dacă o faci falsă o poţi înţelege. Înainte, cînd făceau hărţile urmărind exact drumul pe care îl face metroul, oamenii se pierdeau. Se rătăceau. Este vorba, de fapt, despre această depărtare de realitate necesară tocmai pentru a putea înţelege realitatea.” Alessandro Barrico, în interviul de aci.
Cel care a realizat această hartă în 1930 merită menționat: Harry Beck, inginer, a schimbat, practic, modul în care au fost făcute aceste hărți de atunci.

Despre această depărtare de realitate necesară tocmai pentru a putea înţelege realitatea e vorba și în coaching-ul autentic. Desigur, sunt și alte abordări care fac asta - un consultant, un terapeut, un manager, un profesor/instructor. Diferența e dată de ”cum-ul” fiecăreia. Coaching-ul e cu totul non-directiv și centrat pe ”cum” nu pe ”ce”. ”Ce-ul” e lotul persoanei care solicită coaching - de altfel, orice proces de coaching adevărat începe prin asumarea de către client a rezultatului pe care dorește să il obțină din procesul în care s-a angajat. ”Pe care îl comite”, am putea zice traducând pe șleau (sic!) prea folositul ”committed to”.
Un instrument bun în explorarea cum-ului care rezolvă problema își are rădăcinile, iată, tot în vorba scurtă a lui Artur Korzybski ”Harta nu e teritoriul”. Un antrenor este cineva care te invită să schimbi perspectiva asupra a ce faci. Deseori, ne ocupăm prea mult cu lucrurile imediate, uitând de cele... mediate de un scop. Pentru că deseori ne lăsăm conduși de alții, pierdem controlul propriei vieți. În cărțile de management se spune că unui conducător îi e specifică ”privirea din avion”, perspectiva asupra ansambului. Ei bine, ceea ce se vede din avion e mult mai aproape de o hartă (a direcțiilor, a sensurilor) decât de teritoriul la pas deasupra căruia zbori. 
..................
Apropo de zbor, în atelierele NESTworking pe care le susțin lucrăm mult cu operatorul lui Korzybski, și cu alți operatori - eficienți!, de vreme ce oamenii care au participat spun că simt (sic!) că sunt mai inteligenți. În atelierele astea ale mele informația chiar trece în mușchi ;)
Singura modalitate de participare (în afara mediului organizațional) este prin Brain Fitness, secțiunea Club RevdePov - cu acest logo genial:
Și el ilustrativ pentru subiectul acestei postări: unicornul nu e realitatea, dar realitatea nu e a ta dacă nu ești conștient de... cornul tău unic. Dacă ești conștient - sau dacă îți amintești că ai fost și ai vrea să ”reconfigurezi traseul”, înscrie-te aici. Sunt numai 9 locuri. Pentru că unicornii nu merg în turmă :)))