... în caz că o conștientizează pe prima și a ales să o joace pe cea de-a doua :)
Ia să o felicit* și eu cum se cuvine pe Simona Halep ! Și, ca tot felicitatorul de ieri și de azi, să și profit (For the record: nu am criticat-o bărbos, dar nici nu am consolat-o mămos - doar am observat-o cu încredere.)
sursa foto: Romania libera
Mdeci, profit de faptul că zilele astea s-a zis cuvântul ”#coach” într-un context care onorează profesia așa cum merită. Coaching-ul adevărat e bun. Faptul că a fost spus în contextul sportului ajută să poată fi înțeles în eficacitatea lui. Coaching-ul e o practică pentru a îmbunătăți prestația - munca, deh, pe teren, sau pe unde e ea, pân veață, inclusiv.
Coaching-ul a ajuns in business din sport, cam din anii 70. Da. Tim Gallwey, pe atunci căpitanul echipei de tenis a studenților de la Harvard, a scris o carte ”The Inner Game of Tennis”, fundamentală pentru tenis - a crezut el atunci, dar iute s-a vădit că e fundamentală și pentru muncă! Și, până la urmă, pentru viață, în general, cum zisei. Da, veți observa elemente de budism, de diverse isme dedicate studierii psihicului, dar și de Rumi și, ce să vezi, Goethe! - omul, Tim, e absolvent de literatură universală la Harvard. În cărțile din seria Inner Game nu folosește deloc cuvântul ”mindfulness”, dar activitatea respectivă e subînțeleasă, însă nu ca adesea, acum, ci în litera și spiritul ei: fii atent la ce contează cel mai mult într-o situațiune.
De unde știu ce cuvinte sunt prin cărțile despre ”jocul interior”? Păi pentru că am tradus una - ”Jocul interior și stresul”, și am revăzut alta, tradusă de Simina Diaconu, ”Jocul interior și munca”. Când pregăteam versiunea românească (2010), am căutat să văd dacă există pe la noi referiri la metoda lui Gallwey. Și am găsit un domn care scrisese cartea ”Forța interioară”, având în minte chiar cartea despre tenis a lui Tim. Domnul acesta se numește Silviu Zancu. Ei bine, Simona Halep a lucrat cu Silviu, mental coaching, cum văd că îi zice el.
Cu ocazia lansării primelor traduceri din seria Inner Game, Timothy Gallwey a fost invitat în România, la trei evenimente: lansarea cărții/apărute la Editura Spandugino, o demonstrație de tenis cu instrumente ”inner game”, la Federația Română de Tenis, și prezentarea metodei pentru mediul de business, la evenimentul special organizat de Learningnetwork.ro (pe atunci, Business-edu). La FRT lui Silviu i s-a indeplinit un vis - să il cunoască și să joace cu Timothy Gallwey. (M-am bucurat mult că am avut ideea să caut și, astfel, el să găsească - aci e o referire la un citat ”nu ai căuta dacă nu ai fi găsit”, care se vede că funcționează.)
Și asta nu e tot :) La invitația șefei Business-edu, Clementina Anghelache, am realizat prima revistă în limba română dedicată profesiei acesteia - Coaching Network. Primul număr poate fi răsfoit aci: https://issuu.com/business-edu/docs.... Veți găsi și un articol de Silviu Zancu, ”Calea naturală a împlinirii”, paginile 12-13 , și un interviu foarte consistent, cu întrebări multe, la care a avut bunătatea să-mi răspundă domnul Gallwey - paginile 6-11. Despre ”Inner Game” am scris și eu un prim articol, în 2011 - ”Jocul interior – metodă de antrenament pentru a avea cel mai mare PIB personal şi profesional (un articol despre coaching în care nu se pronunţă cuvântul ”coach”), în revista de people management AIDA
editată de România liberă și coordonată de Clementina. Iaca link la articol pe blogul meu, pentru că revista era tipărită și nu are variantă online: http://coaching2success.blogspot.ro/... (Da, am să precizez și că workshopul pe care îl susțin #NESTworking (marcă înregistrată) e dezvoltat pornind de la coaching cu Inner Game și de la lucrarea mea de licență în domeniul electronicii medicale - ”Coaching through biofeedback in heart disease”. Și de la ”Șotron”, de Julio Cortazar)
Timothy Gallwey: La începutul sesiunii de coaching, aş pune întrebări referitoare la măsura în care persoana respectivă crede în astfel de ”adevăruri”, şi aş relua exact aceleaşi întrebări la finalul întâlnirii. Conştientizarea convingerilor e primul pas pentru a putea să le examinezi. Credinţele nu sunt cunoştinţe, nu se bazează pe ştiinţa a ceva. Ele pot fi schimbate prin experienţe şi percepţii noi de îndată ce sunt văzute ca fiind pur şi simplu ceva ce crezi.
(c) foto Romania libera
............................
*tocmai am aflat, pe la finalul redactării notei ăsteia, că Simona Halep a pierdut finala de la Beijing. Păi OK-OK. Partida interioară se joacă continuu. Și, atenție!, partida interioară va fi câștigată și când resursele fizice ale Simonei (read ”oricui”) se vor micșora, dacă va observa și va recunoaște ca fiind în afara controlului ei recuperarea lor. Dar acum sunt!