:) In titlu, e o „radicală” care mi-a venit în minte la unul din atelierele trecute - pentru că, da!, Nestworking este o ocazie de învățare, creștere?, cum să zic mai bine?!, CULTIVARE (cred că e un cuvânt cuprinzător - și cu prinzător) O ocazie de cultivare a solului care ești: cade o sămâncioră adusă de un participant și apare un gând nou-nouț și bun-bunuț și ție, și celorlalți.
Nimeni nu își scapă sieși dacă are ocazia să se vadă mai de aproape, mai dincolo de vălurile pe care alții se ocupă să le fluture în fața ochilor noștri. Culmea e că deprindem noi înșine „obiceiul fluturării” și ne alterăm realitatea. „A altera”, pe de o parte, are în rădăcină „alter” - altul, pe de altă parte, a altera înseamnă și a strica. Altul îți conduce viața și ți-o strică. (In modelul de coaching „Eul ideal”, acest sine al tău alterat de altul e numit „eul pre-scris/prescris” - foarte utilă conștientizarea a ceea ce îți e prescris și iei (tratamentul!), și, în fapt, îți face rău.)
La atelier, numărul părticipanților e adesea cel puțin dublu (adesea chiar mai mare!) decât numărul celor care sunt de față. Pentru că fiecare vine cu... „conducătorul vieții lui”. Oamenii nici nu își dau seama cât timp din viața lor e gândit ca timp alocat la presiunea unui altul, căruia nu știu cum să îi răspundă. Ei vin conduși de acest altul! Deci vin cu obiceiul de a fi pre-scriși. Ei bine, din prima sesiune, acest obicei nu e folosit - contextul și desfășurarea atelierului duc la apelarea (sic!) omului care e de față, la capacitatea lui de a-și scrie viața.
Așa cum sugerează citatul, lupta cu ce avem în minte nu are rost. E de observat că „a lupta cu ceva din cap, în cap” e ocupație larg răspândită, deși foarte păgubitoare de timp, energie - viață, în fond. În acest format de coaching de grup, folosim și capul, și corpul pentru a crește capacitatea de a fi atenți la noi înșine. Dezvoltăm un nou obicei. Da, nimeni nu își scapă sieși :)
Dacă vrei să te prinzi (sic!), urmărește programarea atelierelor și rezervă din timp un loc - pentru tine sau pentru cineva de care îți pasă. (Deseori, șefii și subalternii, colegii șiii colegii, dar soții și soțiile își fac cadou câte un loc; și chiar părinții le oferă atelierul copiilor, iar apoi copiii își trimit părinții in cuib.)