28 iul. 2025

Nestworking - atenție, empatie, respect, oprire, reflecție, acțiune, feedback, feed forward - locul unde te ajungi pe tine (din urma ta :)) (1)

Există expresia ”S-a ajuns!”, cu sensul că persoana respectivă a ajuns să aibă totce are nevoie, și și în plus. Și dacă expresia asta are un miez mai profund: s-a ajuns pe el însuși - ”și-a atins potențialul”, ca să folosesc acest loc comun,  o expresie pe care nu o agreez.

La atelierul nostru Nestworking folosim operatorul AER pentru a conștientiza calitatea aerului comunicării cu altul si a alcătui un plan de acțiune pentru un aer cât mai sănătos.

Atenție, Empatie, Respect pot fi considerate și aspecte esențiale în tipurile de comunicare de dorit pe care le gasim in Analiza Tranzacțională: adult-adult, precum si in cele in care sunt implicate stari ale eu-lui de tip ”părinte” sau ”copil”, dar in ambele cazuri pozitive.

Mi-a fost semnalată recent lucrarea unui psiholog american, de scoala psihanalitică, dar cu  influențe clare dinspre Eric Berne/Transactional Analyse.


Abordarea autorului este centrata pe cum să ieși din ”regresie”, termen specific din psihanaliza freudiană. Nu mă pricep :) Nu am o calificare în domeniul psihologiei.

Dar mi-a atras atenția că, pentru a reveni la nivelul vârstei adulte -”starea de adult” în cazul că ai ajuns într-o starea a eu-lui de tip „copil adaptat negativ”, cele 5 lucruri de facut sunt taman cele pe care le-am evidențiat și eu, eu pornind de la practica de coaching de, iată, peste 15 de ani.

Traduc din inregistrarea de aici: Five Ways to Grow Back Up (2002), cele 5 lucruri care te pot creste inapoi la varsta la care erai cand a aparut regresia - acea stare in care „te simți mic”

John Lee zice că e nevoie să ai in preajmă pe cineva sau un grup de oameni care nu sunt implicati in contextul persoanei care observa ca e in „regresie”*

           1. ATENȚIE: majoritatea oamenilor nu stiu să ofere atenție, si nici să primească atenție. Cei mai mulți cred că a oferi atenție înseamnă să manifești imbărbătare, să dai sfaturi si să il asiguri pe om ca o să treacă situația respectivă. Nu asta inseamnă să oferi atenție.**

            2. EMPATIE: uneori oamenii confundă empatia cu simpatia, dar empatia e definită in dicționar ca fiind acea stare în care cineva înțelege prin ce trece celălalt pentru că și el a trecut prin experiențe similare*** „Simpatia te menține în regresie, empatia te scoate din ea”.

            3. TIMP****: uneori e necesar să faci o plimbare in jurul unui lac, să îi spui celuilalt că vrei să reiei discuția peste un timp, peste o săptămână. ”Ca să te aud și ca sa iti pot vorbi am nevoie să ajung in stare de adult, asa ca ies nițel cu bicicleta.”

            4. ATINGERE/CONTACT POTRIVIT*****: cu atenție la felul in care persoana in regresie dorește sau nu să fie atinsă (nonverbal, paraverbal sau verbal - precizarea mea), dacă ție îți place să fii îmbrățișat poate persoanei respective nu îi place. Cel mai bine e să intrebi ce să faci: stau prea aproape sau prea departe? (a se observa că o astfel de intrebare simplă il pune pe celalat in situația de a iesi din starea de copil adaptat, il invita la evaluarea prezentului și la exercitarea controlului personal - precizarea mea.) Deseori „atingerea” cu privirea, ochi în ochi, e cea mai buna atingere ca să il sprijini pe celalălt să revina la starea de adult.

          5. DESCARCAREA EMOȚIONALĂ******: te poate crește din starea de copil (regresia) în starea de adult. Eliberarea de emoții poate lua diferite forme, de la a țipa, a arunca cu lucruri sau a te apuca să spargi lemne. Sau un oftat - sau o galeată de lacrimi.

Copyright pentru prezenta traducere Magda Bunea/ să nu avem vorbe :)

...

*oamenii vin la atelier însoțiți(sic!) de cei care, cred ei, îi împiedică să fie cine vor să fie. Fără să reflecteze la cum ei înșiși le dau acelora controlul vieții lor: se lasă să alunece în stările în care celălalt ii impinge pentru a-i controla. Atelierul e astfel conceput și ghidat de mine încât oferă observare (nu observație) de calitate din partea tuturor celor 9 participanți, plus nestworkerița.

**atenție e ceea ce antrenăm în atelierul nostru - chiar m-am gândit să ii punem subtitlul așa.

***empatia e ocazionată de mediul de interacțiune lipsit de judecarea celuilalt, de conlucrarea continuă la facilitarea învățării unul altuia, de curiozitate - in sensul dat de radacina ”cura” - grijă, vindecare.

****timp - in atelier folosim ”unealta” STOP, care chiar asta oferă timp să schimbi perspectiva, să te muți - simbolic sau chiar fizic - in alt loc din care să privești situația pe care o simți problematică.

*****atingere e, pentru noi, în atelier si în afara lui, orice manifestare a atenției pe care celălalt o simte ca fiind atenție. Remarcabil cum un poem scris cu 100 de ani inainte ne atinge, da?

******descărcarea emoțională preponderență în atelierul nostru e râsul! Ni se pare extrem de important din varii aspecte: râsul e un turnesol pentru gradul de atenție (nu râzi când e de râs dacă nu eși atent), există expresia „Râdea, dar nu era râsul lui” - râsul e un semn că se întâmplă transformarea către ”a treia natură”, tocmai acel sine în care îți vezi binele tău.

...

Revenind la expresia „S-a ajuns!” și observând și că atunci când ajungem pe cineva zicem „l-am ajuns din urmă”, putem să ne jucăm cu cuvintele și să observăm că atunci când ajungem, venim pe urmele noastre. Nestworking e un loc în care îți regăsești urmele bune și mergi inainte, spre cine esti si ce poti face.