30 apr. 2011

General Eroic Beethoven!

Seara frumoasa la Ateneu, ca o trecere prin varste intr-o succesiune neasteptata – intai asezarea senectutii, cu ritmuri bine definite, cu adevaruri solide (Haydn, Simfonia 28), apoi o minunata joaca intrebatoare, un dialog creator plin de energie şi pofta de a fi (Mozart, Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră). A urmat apoi.. ”fiirea” – Eroica, simfonia celebra a lui Beethoven.

Dirijorul, Brian Wright, de o eleganta speciala, fara ostentatie, difuza, aducand orchestra in prim plan. Si tinand-o acolo chiar si atunci cand publicul s-a bagat in seama aplaudand inainte de partea de final, la Haydn. Cand s-a aplaudat si la Beethoven dupa partea a treia, eleganta domnului Wright a fost pusa la incercare, e drept…

Imi amintesc o emisiune a lui Viorel Gaita, in anii 90, care ”lucra” cu fudulia romaneasca, cu apucatura noastra de a ne da ”competinte” in toate alea, de a nu spune ca ”nu stim” ceva – pentru ca ar insemna ca avem ceva de facut, si asta nu ne place.
Niste domni si niste doamne se inghesuiau sa acuze pe generalu’ Store care isi facuse ditai magazinul omonim: General Store!

Acu, la Ateneu exista un program in care scrie frumos despre ce-o sa fie si da si informatii despre structura operei muzicale. De ce nu citim?! De ce nu ne educam?!
Educatia iti da si posibilitatea sa ai o justa scara a valorii.
Cine e Beethoven si de ce. Ce inseamna muzica lui cantata la caminul cultural si ce inseamna la Ateneu. Domnul Wright a fost tulburat de lipsa acestor intrebari.

Ar mai fi o explicatie – ca sa zic asa istorica: partea a treia din Eroica, cea dupa care s-a aplaudat,
(Scherzo: Allegro Vivace), este, inca, foarte familiara urechii romanesti, fiind ea ”ilustratia muzicala” preferata de autoritatile comuniste in jurnalele despre agricultura care duduia.. vivace. Sa fi vizualizat spectatorii delegatia conducatorilor alegri si asta sa fii apasat butonul pentru aplauze?!
Aveti aici pasajul cu pricina. Ascultati-l. Daca va vine sa apaludati dupa, asta e…
http://www.youtube.com/watch?v=6iP3JER7nsY