4 feb. 2013

Team coaching: Practici şi modele (1)



Abordarea echipei ca sistem permite creşterea gradului de conştientizare a relaţiilor între membrii echipei precum şi a intenţiilor acestor unii faţă de alţii şi faţă de scopul comun. Astfel, sistemul îşi este revelat lui însuşi, fapt ce duce la o mai bună cunoaştere şi, ca urmare, la îmbunătăţirea funcţionării lui. 

Coaching-ul sistemic facilitează alinierea obiectivelor, creşterea încrederii în interiorul echipei, aprecierea diferenţelor între membrii, reduce comunicarea toxică de tip agende ascunse şi politici divergente, are o contribuţie majoră la dezvoltarea şi consolidarea unei culturi organizaţionale orientate pe performanţă şi care foloseşte mai bine inteligenţa emoţională, socială şi cognitivă a membrilor ei.  

Chestionare de clarificare a rolului fiecărui angajat în echipă: cu MBTI, DISC, LSI (Human Synergistics) sau alte instrumente de evaluare.  Oamenilor le place să primescă profilul rezultat – Creator, Explorator, Promotor, Organizator etc. – şi sunt interesaţi să conştientizeze nevoile de dezvoltare ale tuturor celor din echipă, astfel că aplicarea unui astfel de chestionar atrage şi coeziunea echipei prin suportul reciproc acordat unul altuia în îmbunătăţirea unor aspecte ale activităţii fiecărui membru.

Chestionare pentru determinarea nivelului energetic şi emoţional al echipei (de exemplu Belbin) astfel încât se combină coaching-ul echipei ca sistem cu coaching individual pentru membrii echipei. Un astfel de program se desfăşoară timp de 12 luni, câte o sesiune de team coaching pe lună, urmată de fiecare dată de sesiuni scurte 1:1, pentru a clarifica planul de acţiune al fiecărui membru.

Interviuri individuale şi evaluări de tip Personal Profile, urmate de coaching cu echipa pentru stabilirea unui plan de acţiune şi a rolurilor specifice fiecărui membru. În paralel, coaching individual cu managerul echipei pe măsură ce se înaintează cu implementarea planului decis împreună cu echipa. Evaluarea permite şi familiarizarea şi folosirea unui limbaj comun, fapt ce facilitează înţelegerea mai bună a situaţiei prezente, precum şi a alegerilor ce se fac privind dezvoltarea viitoare. Procesul durează 4-5 luni, şi e urmat de follow-up de cca 2 luni.