8 mai 2014

NESTworking, un loc pentru..practica admiraţiei, de sine şi de altul


Am dat un interviu - cam lunguieţ :)

Ce ai remarcat la oamenii care vin la cursurile tale? Ce nu ii lasa sa se dezvolte la adevaratul lor potential?
Magda Bunea: De departe e vizibila o diferenta: cum vin oamenii trimisi la un program de coaching sau la un training organizat de o companie, si cum vin oamenii la un atelier NESTworking. Primii vin cu.. motivele celor care i-au trimis (sic!), nu cu ale lor, asa ca transpare un set motivational destul de critic - "judgemental", cum se spune - obiectivele sunt de a evalua "de ce ne-a trimis".
Am bucuria sa spun ca dupa primele ore de "curs" cu mine perspectiva se schimba radical, participantii trec la un mindset de tip "e ceva aici pentru mine", creste gradul de atentie (imi spun ca sunt mai atenti decat la serviciu!), creste implicarea - stii ca ROI vine, mai nou, de la Return On Involvement (n.red. - recuperarea implicarii; ROI este acronimul recunoscut pentru Return Of Investment, recuperarea investitiei, rata profitului)? 
Motivatia e extrem de mare: am avut programe de comunicare de cinci zile, cu examen final vinerea la pranz, dar oamenii ramaneau, dupa ce isi primeau diploma, pentru ca.. doreau sa spuna in fata grupului o poezie pe care fiecare o avusese de scris!
Am descris aceasta situatie, pentru ca din ea transpare raspunsul la intrebarea "ce nu ii lasa pe oameni sa se dezvolte la adevaratul potential": convingerile toxice care au inlocuit increderea in ce poti si care erodeaza stima de sine, convingeri dobandite in medii de viata - personala si profesionala -, medii puternic preocupate de control si critica, pe evidentierea (sic!) punctelor slabe, medii de viata lipsite de practica admiratiei, a increderii ca oamenii pot face lucrurile mai bine.
Stii, daca crezi despre un om ca e prost, el nu te va dezamagi, iar atunci cand greseala e rezultatul pe care il urmaresti, celebra "orientare pe rezultat" e un.. "succes".
Participantii la NESTworking vin altfel: inscrierea presupune trimiterea unei "scrisori de motivatie" - Pentru ce vreau sa particip? Oamenii practica de la inceput o mai buna comunicare cu ei insisi - isi asuma o alegere, recunosc/afirma o motivatie, cresc gradul de responsabilitate (atelierul are opt sesiuni, doua seri, sau o seara si o sambata dimineata, pe parcursul a patru saptamani).
Dar, in cazul lor, "ce nu ii lasa sa se dezvolte la adevaratul potential"? sunt tot convingerile, limitarile pe care le-au pus singuri in diverse situatii, cand au crezut ca "nu am incotro". In NESTworking este vorba de a creste atentia la acest "incotro", ca e si ca "poti inainta fara teama de a depasi adevarul", vorba unui scriitor extraordinar, Teilhard de Chardin.

 Interviul poate fi citit în întregime aici: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_37129/Magda-Bunea-Un-om-frumos-e-un-erou-ospitalier.html#ixzz316KUfMnz 

Despre NESTworking, cum să te înscrii şi ce spun participanţii, aici:
http://www.revistadepovestiri.ro/coaching/
Începe un nou atelier - al şaptelea - la jumătatea lui mai.