23 sept. 2014

Te vezi (sic!) practicând coaching?!


Am postat pe blog la secţiunea ’COACH’s corner’ mai multe modele de coaching traduse de mine de pe site-ul unui coach de la care avem ce învăţa, Dr. Mike Turner Munro - fireşte, numai după ce am obţinut acordul explicit al acestuia.

Desigur, toate perspectivele de coaching sunt derivate din modelul clasic al învăţării/deprinderii de a găsi soluţii şi a progresa, model în care atenţia e cheia – şi în critical thinking, şi în self-reflectiveness, ca să folosesc termeni aparent complicaţi pentru lucruri aparent simple: clarificarea, explorarea şi evaluarea-cu-prezentul (!) a situaţiei ”de schimbat” şi a celei ”schimbate” /dorite, precum şi a planului de acţiune spre ceea ce vrei.

Este interesant de observat că Dr. Munro recomandă un singur model în verificarea gradului în care un coach e pregătit să fie coach: Inner Game. Cum se ştie, metoda şi tehnicile Jocului interior sunt abordarea pe care Timothy Gallwey a lansat-o în anii 70, şi care este, de fapt, fundamentul pe care John Whitmore a dezvoltat binecunoscutul operator GROW: goal, reality, options, way-to-go (sau wrap-up).

Din păcate, am văzut situaţii în care aşa-zisul coach aplică ”organigrama” GROW, dar nu o aplică.. organic, nu este în proces, ci se observă acţionând. Anume, e controlat de propriul Eu 1, eul critic. Ceva îl.. opreşte!

În contextul pradigmei Inner Game, întrebarea pe care o pui clientului este, de fapt, ”variabila critică” a ta, coach, esenţială pentru gestionarea propriei prestaţii de antrenare, nu doar tehnică de acompaniere a clientului pentru a-şi găsi soluţia proprie la propria problemă.


Aplicate bine, aceste întrebări îl pun pe coach într-o stare de concentrare focalizată, dar relaxată totodată, care nu lasă loc de desfăşurare Eului 1 (atenţie !, al coach—ului, n.m.), eliberând astfel potenţialul Eului 2. Totodată, această stare garantează că e vorba despre interesul clientului şi nu de agenda coach-ului în modul în care se desfăşoară sesiunea de coaching – fapt ce face ca metoda IG/a Jocului interior să fie puternic non-directivă.

Inner Game este metoda de coaching de bază pe care o aplic în atelierul de comunicare cu sine şi cu ceilalţi. Celelate perspective de învăţare folosite susţin un proces de tip double learning loop (Chris Argyris, 1991), astfel că Nestworking este cu adevărat un spaţiu pentru transformare prin critical thinking şi self-reflectiveness.