14 aug. 2015

Limitarea care limitează*


Convingerile auto-limitative sunt acele lucruri pe care le credem despre noi şi care ne limitează în a face tot ceea ce putem face.Ele pot avea un fundament real sau nu, dar specific lor este că deducţia ocazionată de acel fapt real, din trecut, nu are niciun suport în realitatea noastră actuală - ''prezentă''. De exemplu, în rândul publicului ţintă al unui proiect de re-integrare pe piaţa muncii, apare deseori ‘’convingerea’’: M-am născut la ţară, asta înseamnă că am şanse mai puţine în viaţă - ea porneşte de la un fapt, dar nimic nu susţine… ‘’concluzia’’! Respectiva limitare – ‘’am şanse mai puţine în viaţă’’- este pur şi simplu un ‘’produs’’ al minţii. Din păcate, astfel de convingeri acţionează ca frâne în calea a ceea ce putem să fim cu adevărat.
 

Convingerile auto-limitative sunt cele care duc la un nivel ridicat de rezistenţă la schimbare - ca urmare, la rezistenţă la orice proces de coaching, chiar dacă clientul afirmă că doreşte schimbare şi succes! (O mică anchetă despre rezistenţa la succes găsiţi aici: ''People are reluctant to success! How come?!'') Procesele de tip NESTworking ''tratează'' cu mare efect această reluctanţă - tocmai de aceea oamenii fac schimbări semnificative în viaţa lor: După cursul cu tine...''

Convingerile auto-limitative mai apar şi sub denumirea ‘’profeţii auto-împlinite’’ – formulat astfel, numele lor exemplifică bine mecanismul prin care ne auto-sabotăm: dacă credem că ni se va întâmpla ceva rău, dacă credem că nu vom reuşi, dacă credem că ‘’lumea e împotrivă’’ vom ‘’reuşi’’ să nu.. reuşim!

Acest lucru se întâmplă pentru că noi acţionăm ca şi cum acea credinţă e adevărată – deci acţionăm să o validăm în continuare: lucrul pe care dorim să il obţinem (‘’să nu reuşim’’) ne schimbă comportamentul (suntem indecişi, leneşi, nu ne folosim toate resursele etc.), ca urmare ceilalţi văd asta şi ne răspund în consecinţă – ne desconsideră, nu ne sprijină, evocă piedici pentru că văd că noi asta aşteptăm să ni se spună. Astfel, de fiecare dată când chiar am luat-o pe drumul bun, ele ne opresc dacă începem să progresăm în schimbarea pe care ne-o dorim pentru a nu ne infirma ‘’programarea interioară’’ negativă şi ne validează ‘’profeţia’’ că nu putem!

Cheia schimbării unei convingeri care ne limitează cu una care ne inspiră să ne dezvoltăm constă în a observa că noi suntem cei care determinăm acest cerc vicios: comportamentul nostru faţă de ceilalţi influenţează comportamentul lor faţă de noi, - şi că tot noi îl putem face o spirală virtuoasă. Ca urmare, schimbând comportamentul nostru, ceilalţi vor schimba comportmentul lor, acest lucru ne va valida noua atitudine faţă de viaţă şi va face să dobândim o convingere progresistă asupra a ceea ce putem face. Aceasta, la rândul ei, poate fi şi ea îmbunătăţită. Şi tot aşa!

Dar pentru a face acest lucru este important să ne identificăm convingerile auto-limitative – iar lucrul cu un coach este de mare ajutor în acest de caz. Odată identificate, ele trebuie eliminate. Acest lucru se întâmplă, pe de o parte, confruntându-le cu realitatea - pentru a observa că nu au un temei real -, şi pe de altă parte, dând întâietate convingerilor care ne sprijină să ne dezvoltăm: acordând mai multă atenţie convingerilor care ne ajută şi mai puţină spre deloc celor care ne sabotează, împiedicându-ne să facem ce putem şi vrem cu adevărat.


E important de observat că eliminarea convingerilor păguboase are un impact direct asupra creşterii nivelului inteligenţei emoţionale. Cum se ştie, spre deosebire de inteligenţa cognitivă care este înnăscută şi nu se mai modifică semnificativ, inteligenţa emoţională poate fi crescută prin creşterea nivelului de auto-cunoaştere, auto-motivare şi auto-control, şi prin îmbunătăţirea comunicării cu ceilalţi crescând nivelul empatiei şi al încrederii în oameni. De asemenea, se ştie că, la acelaşi nivel de inteligenţă cognitivă, succesul sau insuccesul în viaţă e determinat de diferenţa de inteligenţă emoţională.

În atelierele NESTworking pe care le susţin, convingerile auto-limitative sunt continuu confruntate cu opţiunile mai bune de răspuns pe care le are fiecare dintre noi, dar pe care le vedem mai greu sau deloc în turbionul vieţii cotidiene. Însă, cu ajutorul unui nestworker, vezi mai multe, alegi mai curajos şi faci ce vrei cu mai multă voinţă.

(c) Magda Bunea & Brain Fitness
(in fine, toate textele de pe blog sunt proprietatea cui le-a scris, da?!)

*Limitarea care limitează - este o propoziţie inspirată ''în oglindă'' de ''limitarea care nu limitează'', conceptul filosofic susţinut de Constantin Noica, al cărui spirit poate fi redat în esenţa lui de zicerea chinezilor: ''Cine îşi cunoaşte limitele e Regele Lumii''