22 feb. 2018

Modele de coaching - GRIT


„Grit” e un cuvânt care apare adesea în conferințe și articole care se ocupă de explorarea tehnicilor de motivare – sau automotivare. Înseamnă pasiune și perseverență pentru obiective pe termen lung. Având în vedere că procesul de coaching vizează atingerea unor obiective care necesită adesea un timp semnificativ, și, de asemenea, ținând seama că orice sesiune se încheie cu asumarea unui plan de acțiune, cu siguranță că în acele sintagme clasice „way to go”, „will”, „wrap-up” e de bază... grit.



Modelul de coaching GRIT (Grounding, Reflection, Implementation, Transformation) a fost formulat de către Lisa Eklund, Equestrian Performance Coach, USA, și  vizează  efectul  pe care e musai să îl aibă coach-ul asupra clientului: empower. Etapele modelului îl ajută pe client să găsească  acele puncte forte pe care să le urmeze - și să le urmărească – pentru a merge  pe acea cale care simte că e chemarea lui autentică.   

Modelul se bazează pe descoperiri din neuroplasticitate care dovedesc că mintea poate schimba creierul, ducând la apariția unor căi neuronale noi care să determine schimbarea obiceiurilor și comportamentelor vechi, păguboase. Dar cercetătorii atrag atenția că, pentru asta, e necesară multă determinare și muncă din partea clientului - și un mindset - gânduri și credințe - care consideră dezvoltarea (creșterea, cultivarea, realizarea) un aspect valoros și dorit al vieții. Adică tocmai ceea ce în engleză e numit GRIT. Fără acest „factor”, e foarte posibil ca schimbarea să nu se întâmple.  

A ști că mintea poate schimba creierul permite nenumărate posibilități pentru fiecare.  Adăugând GRIT – hotărâre și pasiune -, poți obține combinația care să te conducă spre 
a trăi cea mai bună viață dintre cele ce îți sunt accesibile.

G – grounding: este acea parte a conversației de coaching în care clientul este sprijinit să găsească acele tehnici și instrumente care să îl ajute să fie prezent în clipa respectivă, prezent cu totul în corp și în sine. Clientul va începe să se deconecteze de la problemele pe care le-a adus din trecut în prezent, precum și de la îngrijorările și presupunerile fanteziste despre viitor. Astfel, persoana respectivă devine mai conștientă de sine și dobândește o mai mare claritate asupra a ceea ce vrea și dorește cu adevărat în viața lui. Pe măsură ce e atent din ce în ce mai mult la lucrurile cu adevărat importante – mindfulness, individul reușește să fie mai relaxatși astfel crește capacitatea de a reflecta și explora posibilitățile nelimitate pe care i le oferă viața sa.  

Coachul îl va sprijini pe client să descopere cele mai bune căi personale (fiecare om e unic!) de a reuși să fie deplin în prezent. 


R – reflection:
Odată prezent în acel aici și acum al sesiunii de coaching, clientul va putea să reflecteze mai bine asupra punctelor forte pe care deja și le știe, și care îl pot ajuta să pornească în călătoria personală pe care și-o dorește. De asemenea, starea de prezență îi facilitează clientului accesul la o mai bună clarificare privind calea pe care dorește să o ia și de ce anume va avea nevoie ca să o parcurgă. E posibil ca persoana respectivă să vadă în continuare piedicile imediate, dar va fi în starea să vizualizeze acea destinație care este autentică pentru el. Astfel, cu finalitatea dorită în minte, clientului îi va fi ușor să observe cum și de care obiceiuri personale este împiedicat, și cum să renunțe la ele. Apoi va explora și va alege ce puncte forte noi are și le poate dezvolta și folosi. 

Coachul îi va pune clientului întrebări provocatoare de explorări noi, astfel încât să privească în profunzime și să reflecteze autentic asupra a ceea ce vrea și are nevoie pentru a obține.

I - implementation:
Este faza în care clientul cercetează și lucrează asupra diferitelor aspecte care îl pot ajuta să își atingă scopurile. Persoana respectivă va observa în ce măsură și cum poate folosi ceea ce a considerat că sunt atuurile sale, și va începe să schimbe acele obiceiuri și gânduri care îi blochează calea spre succesul dorit. Va începe să creeze noi tipare de gândire folosindu-se de o abordare pozitivă, un sistem de gândire orientat pe creștere, dezvoltare, realizare. Acesta este pasul cel mai dificil deoarece este necesar să renunți la obiceiuri vechi și să înfrunți orice temere poate să apară. Hotărârea și perseverența de a face lucruri sunt absolut necesare pe măsură ce clientul lucrează la schimbarea dorită.  Pe măsură ce procesul înaintează, clientul poate să aibă eșecuri și să învețe din ele ce poate să facă altfel. Dar dacă va continua spre țelul propus, recompensa de a trăi viața pe care și-o dorește va fi neprețuită. 

Coachul are rolul de a sprijini munca clientului prin prezența sa și prin ghidarea pe care poate să o ofere prin întrebări de clarificare, pe măsură ce clientul înaintează, descoperă, schimbă lucruri.

T – transformation
După toată această implicare și muncă, clientul va observa că crede cu tărie în puterea abilităților sale și în voința de a-și înfrunta fricile și de a-și fructifica șansele. De asemenea, va fi înțeles mai bine direcția în care dorește să se îndrepte. Eșecurile nu vor mai fi atât de temute pentru că, între timp, persoana respectivă a învățat să le privescă drept ocazii de a învăța lucruri noi și a se dezvolta în direcția bună. Desigur, clientul va mai avea de făcut față diverselor greutăți care apar pe noul său drum, dar obiceiurile și convingerile noi îl vor ajuta să le depășească cu bine. De fapt, după procesul de coaching, persoana respectivă va fi în starea de a face față cu succes încercărilor vieții pe măsură ce ele apar, rezolvându-le, fără să fugă de ele.
Coachul va fi mereu prezent, atent să celebreze succesele clientului împreună cu acesta sau să îl sprijine când are nevoie.

........................................
Copyright Magda Bunea pentru prezenta traducere și adaptare.