5 iul. 2013

Robert Dilts


MB: Coachingul, Programarea neurolingvistică - sunt abordări ce au apărut într-un parcurs natural al dezvoltării companiilor în societăţile bazate pe piaţa liberă. Ce le face aplicabile şi într-o societate care este extrem de tânără din punct de vedere antreprenorial?

Robert Dilts: Coachingul şi programarea neuro-lingvistică (NLP) sunt sisteme de bază, ele ţin de modul fundamental în care oamenii îşi definesc şi îşi ating obiectivele, depăşesc obstacole şi gestionează schimbări.

Ele sunt legate mai degrabă de nevoi şi experienţe universal umane şi mai puţin de teorii moderne de business. NLP şi coachingul oferă oamenilor instrumentele ce le sunt necesare pentru a comunica mai bine, pentru a relaţiona optim cu colegii de serviciu şi cu membrii familiei şi pentru a planifica şi acţiona cu mai mult succes.

Instrumentele şi abilităţile specifice programării neuro-lingvistice au fost decelate printr-un process de modelare şi operaţionalizare a comportamentelor unor oamenii cu rezultate deosebite (din orice domeniu de activitate, nu numai din mediul de afaceri) şi ne ajută să identificăm, la diferite nivele, 'diferenţa care face diferenţa' cum spunea Gregory Bateson, unul din fondatorii acestui domeniu. Astfel, aplicând aceste instrumente, şi alţii pot obţine rezultate foarte bune, mai uşor şi cu un consum mai mic de resurse - mai eficient.

Aceste nivele se referă la convingeri, valori, identitate şi scop, care, alături de însuşiri şi comportament, nu sunt dependente de un anumit volum de experienţă. Ca urmare, aceste instrumente şi abilităţi sunt la fel de utile atât oamenilor cu experienţă limitată în atreprenoriat, cât şi celor familiarizaţi cu procesele moderne de business.

de aici: Romanii au o cultura preponderent kinestezică 

nivele neurologice: