6 mai 2015

postponing


Amânarea - sau cum să îţi ocupi viaţa în avans wink emoticon

Cu toţii amânăm să facem unele lucruri, dar dacă observăm că ''procrastination is not delegation'', adică tot noi avem de făcut ce-avem-de-făcut, ne putem întreba ''care e intenţia - bună pentru mine - din spatele comportamentului meu de amânare?'' (mai ţineţi minte acea a doua axiomă NLP?) Ei bine, care e, domnule?!
În plus, să observăm şi că ceea ce amânăm umbreşte ceea ce facem acum, prin ''stress''-ul produs de faptul că facem un lucru in loc să facem ce-avem-de-făcut. Stress înseamnă şi accent - accentul ăla pe o literă într-un cuvânt. Dacă e pus în altă parte, cuvântul nu mai desemnează ce e făcut el să desemneze. Dacă faci una gândidu-te la alta, nu faci niciuna chiar bine.
Sunt multe imagini despre procrastinare care fac cât 1000 de cuvinte, am ales-o pe asta că, după ce te ajută să înţelegi ce faci amânând, oferă şi un instrument util: 
- să desenăm cercurile cele doua de sus la inceputul zilei, cu ce ne dorim sa facem - lângă lista din agendă. 
- desenăm şi cercul al treilea, gol. 
Apoi, hai să ne uităm din când în când: cu ce se umple ăsta gol? 
Ce punem în el din cele două şi ce.. din ''tehnici de procrastinare''?
Imaginea e mult mai uşor de procesat decât o listă, cercurile dau CLARITATE - o evaluare imediată, lista te ''ajută'' să uiţi prin confuzia pe care o poate menţine un număr mare de cuvinte.

Recomand şi un articol practic, ca să zic aşa:
'' (..) nu poţi să scapi de procratinare decât definitiv – pentru că în esenţă ea este tot ce nu e definitiv, și prin urmare lasă loc la visare, lene, amânare. Oricât ai combate lenea, de fapt nu combaţi cauza ci efectul răului: cauza e, din contră, lipsa de stabilitate și claritate în minte''
http://ioncosmovici.ro/cum-scapi-definitiv-de-procrastinar…/