18 nov. 2015

Mintea noastră aur poartă, vorba s-a spuzit în vatră


Societate civilă, te admir. Sunt disperat de ţara mea - vorba marelui stilist de expresie franceză. Dar o iubesc. Şi am mare încredere şi admiraţie pentru români.Văd multe postări despre lipsa de reacţie a oamenilor. Însă, atenţie, poporul chiar e reactiv, ca la carte: reacţionează la lovitură, dar se duce fix în direcţia în care a fost lovit. Iar politicul ştie asta şi manevreză ‘’la fix’’. Şi nu, un şut în fund nu e un pas în ‘’înaintea’’ ta, ci în direcţia pe care ţi-o imprimă (sic!) cel care te loveşte. 

De ieri avem un guvern de tehnocraţi. Lasă că a greşit un ministru la învestitură şi a zis prospăşire în loc de propăşire, lăsându-ne în minte cu două variante - well - curioase: ''prost păşire'' sau ''pro spăşire''...  Lasă că şi primul ministru a atribuit greşit un citat, dar alegând să spună acele vorbe afirmă o asumare a clarităţii în ceea ce are de făcut: “Doamne, da-mi puterea sa schimb ceea ce poate fi schimbat, rabdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat si intelepciunea de-a distinge intre cele doua.” Da, ne dorim un guvern înţelept. Şi, totuşi, să recunoaştem că domnul Cioloş conduce un guvern care e compus, în majoritate, din oameni bine pregătiţi în domeniile lor, şi, tot în majoritte bine intenţionaţi. Nu prea am văzut aşa ceva până acum.

 Hai să fim atenţi că există un mecanism al aşteptărilor pe care singuri le împlinim: dacă crezi despre unul că e idiot (atenţie: idiot nu înseamnă rău) el nu o să te dezamăgească. Crede altceva despre el - altfel, pe ce te bazezi dacă vrei să (se) schimbe. Băşcălia nu salvează România***. Nici nu ne ajută să fim mai prosperi, să fim pe alt loc decât cel al statului cu cea mai săracă populaţie din Europa. Şi dacă ai deprins obiceiul scuipatului ai grijă că ţii şi ‘’de scuipat’’-ul după tine. Hai să ne eliberăm :) Doamne ajută!

 





...............
*Titlul se bazează (!) pe cunoscutele versuri din Doina lui Eminescu: ''Munţii noştri aur poartă/Noi cerşim din poartă'n poartă''. Desigur, tot de la limba română, putem să ne gândim că poate fi vorba de milogeala la puteri străine, având în vedere că Eminescu era destul de aproape de vremea în care ne închinam la.. ''Înalta Poartă'', nume frecvent pentru Imperiul otoman.
** Spuză: 1. cenuşă care acoperă jarul, 2. bubiţe mici în jurul gurii (dex.)
*** Un articol bun în intenţia lui aici: http://www.catavencii.ro/o-tara-care-nu-lupta-impotriva-saraciei-doar-a-saracilor/   dar care tocmai face ceea ce critică în fapt: sunt zeflemisiţi hipsterii şi corporatiştii pentru că ei.. zeflemisesc săracii.
Fie spus şi că Lincoln preia un pasaj din Biblie: "Every kingdom divided against itself is brought to desolation; and every city or house divided against itself shall not stand.'' (Matthew 12:25)