19 feb. 2016

‘’Adevărul e totdeauna o veste bună’’ ( Despre greşeli în coaching /1)


’’As a coach, are you in the recycle business?! Or, are you playing.. God?!’’


1. Dezvoltă o astfel de relaţie cu clientul încât să poţi spune fără nicio reţinere ceea ce simţi, observi, intuieşti – cu cât mai repede, cu atât mai bine.

2. Eşti’’gălăgios’’. Nu fi - nici la nivel verbal, nici nonverbal, nu intra cu clientul în competiţia ’’Cine e mai energic? Cine contribuie mai mult?’’ - ca să te simţi tu validat.

3. Dai sfaturi înainte ca clientul să ajungă la rezultatele lui. Nu da sfaturi deloc.

4. Îl ’’vânezi’’ pe client. Nu te repezi dacă ţi se pare că ştii pe unde vrea să o ia. Abia când tace înseamnă că a ajuns undeva unde ar fi util să exploraţi.

5. Nu lucra cu clienţi care manifestă semne de probleme psihice care necesită terapii specifice. Coaching-ul nu e terapie.

6. Crezi că poţi lucra cu orice om. Nu e aşa. Recunoaşte ce simţi şi alege să şi refuzi. Nici nu te apuca să faci coaching cu clienţi ale căror nevoi îţi depăşesc nivelul de expertiză.

7. Încerci să lucrezi cu clienţi ’’ne-antrenabili’’. Greşit. Unii oameni încă nu sunt pregătiţi să asume responsabil procesele specifice coaching-ului: creştere, dezvoltare, evoluţie.

8. Eşti rigid. Coaching- ul e o profesie, dar modalitatea de exercitare a ei trebuie să ţină seama de particularităţile fiecărui client. ’’This is me; take it or leave it’’ nu funcţionează.

9. Îţi asumi responsbilitatea în locul clientului. Ca şi coach eşti responsabil doar de calitatea coaching-ului pe care îl oferi, nu şi de succesul clientului.

10. Eşti ’’liniar’’. Nu fi. Circumstanţele şi oamenii sunt din ce în ce mai haotice.

...........
Adaptare după ©CoachVille.com 
(c) Magda Bunea pentru prezenta versiune în limba română 
(În NESTworking nu facem niciuna din aceste greşeli... )