9 oct. 2015

''Coaching is about language'' (2) (Şi coach-ul, şi scriitorul sunt ATENŢI la cuvintele şi procesul de gândire al.. personajului)



Un coach bun e şi un bun povestitor. De altfel, şi reciproca e valabillă! Orice mare scriitor este un foarte bun coach - vezi rubrica de pe acest blog ''Coaching avant la lettre''. Un coach bun acompaniază persoana care a solicitat coaching să schimbe ceva, să schimbe calitatea lumii lui, să îi fie mai potrivită - să îi vină (sic!) mai bine. Să fie ''alt fel''- practic, să crească în bunătate, în frumuseţe. Şi asta se face tot cu cuvinte: Limitele limbajului meu sunt limitele lumii mele - celebra afirmaţie a lui Ludwig Wittgenstein.

Un mare scriitor te ajută să explorezi şi prin cuvinte, şi prin ''firul narativ''.
Este exact ce face un coach. De altfel, cea mai vehiculată definiţie este ''coachul acompaniază dialogul interior al clientului''! Acest lucru înseamnă că e foarte atent la cuvintele pe care le foloseşte şi la modul în care redă problema sa, respectiv la modul în care construieşte rezultatul dorit - practic, e vorba de cuvinte şi.. ''fir narativ''.

Am văzut texte scrise de aşa-zişi coachi, texte care te pun niţel în alertă: fie sunt destul de dezlânate- cu idei pornite în primul paragraf şi uitate sau contrazise la final, fie texte prea ''netede'', care te împing să ''aluneci'' pe o direcţie care e a autorului, nu a ta - texte manipulatoare de-a dreptul. În niciunul din cazuri, coachee-ul/cititorul nu este sprijinit să îşi clarifice un aspect al situaţiei lui, să găsească un răspuns al lui, la o problemă a lui. Zicea Constantin Noica: ''atunci când întânesc un tânăr, el devine mai important decât mine''. La întâlnirea cu acei coachi, îţi e clar că ei vor să fie mai importanţi decât tine.

Un roman construieşte pagină cu pagină o lume nouă dintr-una.. din cap - din capul scriitorului. Asta face şi acompanierea oferită de un coach: îl sprijină pe client să facă ce şi-a propus. Cu multă atenţie! Spunea Kurt Vonnengut Jr. : Dacă i-ai pus unui personaj un pahar în mână la începutul primei pagini, nu îl lăsa aşa până la sfârşitul cărţii (citat aproximativ în literă, dar exact în spirit). La fel şi în coaching: eşti mereu foarte atent la ce şi cum se spune, şi la cum poţi ajuta clarificări, opţiuni, alegeri şi acţiuni. Da, şi la carte, şi la coaching, atenţia face toţi banii!  :)

Postarea care a precedat aceste vorbe, aici: Coaching is about language 1